Total Pageviews

Saturday, November 24, 2012

Avoimuus paikallisessa päätöksenteossa


1    Puheenvuoroni vihreiden puoluevaltuuskunnassa Helsingissä 24.11.2012:


      Vihreät menivät kunnallisvaaleihin avoimuus kärkenään. Nyt uudet valtuustot, lautakunnat  ja kunnanhallitukset aloittavat työnsä. Kaikki ei saisi jäädä vain puheeksi. Miten avoimuutta nyt sitten viedään päätöksentekoon?

Käytännöt eri kunnissa ovat hyvin erilaisia. Käytän esimerkkinä Uudellamaalla sijaitsevaa kaupunkia, jonka nimi alkaa J.llä. Kaupunginhallituksen kokouspäivästä, maanantaista, suurin osa käytetään iltakouluun, jossa käsitellään valmisteilla olevia asioita.  Varsinainen päätöksenteko vie kokousajasta vain pienen osan, koska asiat on yleensä käsitelty iltakouluissa jo moneen kertaan.

Mutta. Kaupunginhallituksen jäsen ei saa kertoa edes omalle valtuustoryhmälleen iltakouluasioista tai kokouksessa käydyistä keskusteluista. Kertoa saa vain siitä, mikä on pöytäkirjassa mainittu.

Varmasti monissa kunnissa vihreät lukevat innolla kuntalakia ja yrittävät tutkia, mitkä ovat lain rajat avoimuudelle.  Lakiahan emme ehkä halua rikkoa. Monissa kunnissa otetaan yhteyttä Kuntaliiton lakimiehiin ja saadaan erilaisia vastauksia. Monissa kunnissa metsästetään tietoa siitä, miten käytännössä valtuuston kokoukset saadaan kuvattua ja kuntalaisten nähtäväksi. Ja mitä se maksaa (kun virkamiehet kertovat sen olevan käytännössä mahdotonta ja liian kallista).

Voisimmeko yhdessä jakaa tämän tiedon? Missä ne rajat kulkevat ja mitä rajoja voisi potkia?




1 comment:

Mikko said...

Mikä laki mahtaisi kieltää noista asiosta kertomisen?