Total Pageviews

Thursday, June 10, 2010

Liikenneympyrässä ajamisesta

Keski-Uusimaassa 9.6 puhuttiin jälleen kerran liikenneympyrässä ajamisesta. Tällä kertaa ohjeita oli antamassa autokoulunopettaja. Näistä ohjeista luulen kyllä liikenneympyräautoilun menevän aina hullummaksi. Liikenneympyräajossa on kaksi ongelmaa:
  • vilkun käyttö
  • ympyrästä poistuminen (mikä vaikuttaa toisten pääsyyn ympyrään)
Autokoulunopettaja neuvoi

Vilkunkäytöstä:
- Vauhti pois ja ahkera vilkunkäyttö, että muut näkevät minne ollaan menossa

Ympyrään ajamisesta:
- Voi näyttää kohteliaasti käsimerkillä: ole hyvä ja mene ensin.

Liikennettä sekoittavat ne autoilijat, jotka luulevat, että ajaessaan ympyrässä heidän täytyy vilkuttaa koko ajan ja poistuessaan panna vilkku pois. Näiden Keski-Uusimaan ohjeiden jälkeen tällainen kuski päättää pysyä tavoissaan. Yhtä lailla hankaluutta on niistä autoilijoista, jotka eivät vilkuta ollenkaan, eivät siis anna merkkiä, milloin poistuvat ympyrästä ja tekevät tilaa muille. Entä jos vuoroaan odottavan autoilijan pitää ruveta kurkkimaan, osoittaako joku ympyrässä ajava käsimerkillä, että nyt voisi olla hänen vuoronsa? Siinäpä vasta sekamelska.

Tässä siis kokeneen liikenneympyräajajan ohjeet ympyrässä ajamisesta.

Vilkku:

Ympyrään ajetaan ilman vilkuttamista, sillä ympyrään ajava jatkaa samaa tietä, eikä vaihda suuntaa. Ympyrästä poistuva vilkuttaa merkiksi poistumisesta. Samalla ratkeaa myös

ympyrään ajaminen:

Koska vuoroaan odottava voi ajaa ympyrään silloin, kun näkee siellä olevan vilkuttavan poistumista. Hänen eteensä voi ajaa.

No comments: