Total Pageviews

Saturday, June 7, 2008

Joukkoliikennekummallisuutta ja autonomistuskuvioita

Auto särkyi tammikuussa ja uusi on jäänyt ostamatta. Aiomme kokeilla, kuinka hyvin pärjäämme ilman autoa. Tähän mennessä ihmeen hyvin. Joukkoliikenne täytyy Järvenpäässä korvata omilla jaloilla ja polkupyörällä, mutta muualle pääsee sujuvasti. Hinnat ihmetyttävät kovin.

Olimme menossa mieheni kanssa Saarijärvelle. Junat ja bussit kulkevat kätevästi, mutta hinta ihmetyttää. Juna- ja bussiliput maksoivat meiltä kahdelta yhteensä 250 euroa. Koska aikataulut eivät ihan mukavasti sopineet suunnitelmiini, selvitin auton vuokraamisvaihtoehtoa. Kas kummaa. Teboililta saimme upouuden auton käyttöömme kahdeksi vuorokaudeksi 100 eurolla. Palatessa auto piti tankata ja bensaa meni 68 euron edestä. Kahden hengen matka vuokra-autolla tuli huomattavasti halvemmaksi kuin julkinen kyyti. Hämmästykseni on suuri. Ovatko kuljettajien palkkakulut niin suuret, että se nostaa lippuhintoja? Junassa ja bussissahan kulkee valtava määrä ihmisiä. Miten voi olla halvempaa se, että jokainen ajaa omalla autollaan?

Toinen mielenkiintoinen huomio on tämä:

Auton vakuutusmaksuilla vuokraa auton 8 päiväksi, autoveroilla 4 päivää lisää, katsastusmaksulla taas 1 päivä vuokra-autoilua. Kesä- ja talvirenkaiden vaihtomaksulla ajaa vuokra-autolla 2 vuorokautta. Kesä- ja talvirenkaiden hankintakululla käyttää vuokra-autoa ainakin 2 vuorokautta vuodessa. Pakollisten auton menojen hinnalla voi vuokrata auton 17 vuorokaudeksi vuodessa. Entäs sitten auton korjauskuluilla ja öljynvaihtomaksuilla ja vuosihuoltojen hinnalla? Miksi meillä on omat autot?

No comments: