Total Pageviews

Tuesday, October 5, 2010

Kielipolitiikkaa

takaisin

Olin vihreiden puoluevaltuuskunnan kokouksessa Nokialla viime viikonloppuna. Valmistelimme vihreiden elinkeinopoliittisen ohjelman ja kielipoliittisen linjapaperin. Olin mukana kielipoliittisessa iltatyöryhmässä muokkaamassa ohjelmaa loppukuntoon. Seuraavana päivänä valtuuskunnassa sitten äänestettiin ehdotuksestamme.

Osa valtuuskunnan jäsenistä halusi lopettaa pakkoruotsin koulusta ja mieluummin poistaa ruotsin kieleltä kansalliskielen aseman.

Toivon ruotsin kielen säilyvän pakollisena edes muutaman vuoden alkeisopintojen verran. Moni nuori opiskelee kyllä ruotsia koulussa, mutta ei saa itselleen ruotsin kielen taitoa, jota voisi käyttää. Sellaiset alkeet kuitenkin täytyisi opiskella, joiden avulla voi myöhemmin hankkia hyvän ruotsin kielen taidon, kun huomaa, että sitä sittenkin tarvitsee. Mahdollisuuksia ruotsin kielen taidon saavuttamiseksi kouluajan jälkeen pitäisi lisätä. Luulen, että monelle opiskelun tärkeys selviää vasta työelämässä.

Linjapaperissa ehdotetaan ruotsin tutkinnon poistamista virkamiehiltä. Perusteena on se, että virkamiesruotsin tutkinto ei takaa eikä vaadi todellista ruotsin kielen taitoa. Se pitää paikkansa. Ruotsin kielen taito pitäisi huomioida rekrytoinnissa. Jokaisella työpaikalla, jossa ruotsin kielen taitoa tarvitaan, pitäisi olla vähintään yksi sujuvasti ruotsin kieltä osaava työntekijä.

Lehtiuutisista luettuna nämä päätökset tuntuvat kovin radikaaleilta. Sen keskustelun jälkeen, mitä etukäteen ja paikalla käytiin, ohjelma tuntuu hyvinkin säyseältä.

2 comments:

Anonymous said...

Jos ruotsin kielen käytännön taidon hankkiminen on välttämätöntä kaikille suomalaisille, täytyy olla valmis luoviin ratkaisuihin.
5 % vähemmistö maan reuna-alueella ei käytännössä voi tarjota olosuhteita, joissa valtaosa kansasta voi ruotsin oppia. Mutta koska kaksikielisyyden ylläpitäminen saa maksaa - kuten valtion taholta on todettu - ottakaamme pässiä sarvista:
Jokaiselle yksikielisesti suomenkielissä kunnassa kasvaneelle valtio kustantaa kolmena kesänä vähintään kahden viikon kielikylpymatkan Ruotsiin tai Ahvenamaalle. Yksi loma ei riitä pysyvän kielitaidon saavuttamiseen. Huonosti kieltä tämän jälkeen osaavat määrätään tukiopetukseen neljännelle lomalle Närpiöön.

Heikki Tala said...

Hei, Kaisa!

Oli kiva lukea paikalla olleen vihreän kirjoitus deGrönain kielipolitiikasta. Vihreäthän ovat olleet varsin pakkoruotsimyönteisiä, joten minulle oli suuri yllätys, että sielläkin rivit rakoilevat. Itse en vieläkään ole keksinyt yhtä ainoaa syytä, miksi vain yhden naapurimaan kielen pitäisi olla ainoa lailla pakolliseksi säädetty oppiaine peruskoulussa, ammattikoulussa, lukiossa, ammttikorkeakoulussa, korkeakoulussa ja yliopistossa. Pakkoruotsi on tehnyt tosi pahaa hallaan ruotsin kielelle - ja mikä pahinta yhä vain enemmän myös ruotsinkielisille vähemmistöllemme. Virallinen kaksikielisyys pitää yllä keinotekoista ruotsin kielen tarvetta.
Joka tapauksessa on erinomainen asia, että kielipolitiikasta keskustellaan nyt myös Vihreiden-deGrönain parissa. Lycka till! ;-)